9 Eemnes: Bel Art expositie in gemeentehuis, 2022

BEL-Art toont de natuur van de Erfgooiers

do 29 sep, 16:19 Cultureel

EEMNES – Doordat het Gooi en De Erfgooiers zo met elkaar verbonden zijn, wordt de herinnering nog altijd levend gehouden met de jaarlijkse organisatie van De Week van de Erfgooier. In deze themaweek organiseert BEL-Art de tentoonstelling De natuur van de Erfgooiers.

Vroeger waren veel van de huidige natuurgebieden in het Gooi gronden van de Erfgooiers die in 1933 door de Stichting Gooisch Natuurreservaat werden gekocht om ook voor de volgende generaties natuur te behouden in het Gooi. Nog altijd zorgen deze gebieden voor ontspanning en inspiratie.

Vijftien kunstenaars                                                                                                                 BEL-Art heeft Stichting kunst en cultuur Blaricum uitgenodigd om zich te laten inspireren door de Gooise natuur en hoe deze zich verhoudt tot het Erfgooiersverleden. Ook zijn er vijftien regionale kunstenaars aangesloten bij de Stichting Kunst in Laren die indrukwekkende werken hebben geleverd.

Kunstenaars die aan de expositie deelnemen zijn: Maja Boot, Henriëtte Evenhuis, Winnie Fokker, Susanne Vianen, Barbara Houwers, Wout Koppers, Lydia Loenen-Verbeek, Jaap Majoor, Jikke Meijhuis, Marja Ormeling, Willibrord Rooswinkel, Ineke Vaasen, Rita Verweijen-Mast en Elize van der Werff en Louise Ellen van Gorkom.

Praktische informatie
De tentoonstelling wordt donderdag 6 oktober om 17.00 uur geopend met een toespraak van Erfgooier Peter Calis, daarna is de expositie tot en met 15 november te zien tijdens openingsuren van het Gemeentehuis aan de Zuidersingel 5 in Eemnes.

https://www.laardercourant.nl/nieuws/cultureel/297781/bel-art-toont-de-natuur-van-de-erfgooiers

 

Dit is mijn bijdrage

Het is elke keer weer een uitdaging om van een blok ruw materiaal een vorm te maken die beantwoordt aan …. Ja, aan wat?

Aan een opdracht, of uitwerking van een thema, aan een emotie of soms aan gewoon iets maken; hoewel, bij het werken in hout is niet zo gauw iets gewoon, daarvoor is het materiaal te eigenzinnig.

Inspiratie bij het thema  Erfgooier is dit schilderij van Hart Nibbrig:  In dit werk geeft hij door de grove vormen zijn indruk van het harde boerenbestaan.

 

Bij het nadenken over het thema De natuur van de Erfgooiers ben ik uitgegaan van het ontginnen van het bouwland, het zware handwerk.

Voor de uitwerking heb ik gekozen voor een grote grove hand die dit harde werk uitdrukt, maar ook de steun die hij daarbij nodig heeft van de volgende generatie om het werk voort te zetten, dit is weergegeven door de kleine hand. Het geheel is uit één stuk.

Titel:                                      Handwerk

Materiaal:                            Acacia, tin

Afmetingen:                        62x20x20 cm