Horen Zien Zwijgen, én een vierde …..

Mei 2018

Van een bezoeker van een van mijn exposities kreeg ik de vraag of ik voor hem een beeld kon maken van de drie wijze apen, horen-zien-zwijgen. En, verrassende toevoeging, er moest een vierde aap bij. De uitleg hiervoor is dat dit een weinig voorkomende invulling van het thema is en ongeveer betekent dat je geen kwaad mag doen, niet aan seks doen en geen plezier maken.

Mijn eerste reactie was wat afwijzend, weliswaar is een opdracht om een beeld te maken een mooie uitdaging, maar onder welke voorwaarden? Wel, dat ging heel soepel, alleen het thema staat vast, verdere invulling is vrij.

Tja, daar ga je dan. Hoe pak je zoiets aan?  Ik ben me eerst gaan oriënteren op het thema door materiaal te zoeken om de verbeelding op gang te brengen. Foto’s maken en werkschetsen, en daarna uitwerken in klei op schaalmodel. Zoals afgesproken met de opdrachtgever hielden we op zeker moment een bespreking over de ontwerpen.

Bij de uitwerking van de ontwerpen, moest ik af en toe een tussenstudie maken, van bijvoorbeeld de handen en voeten van een aap, die een andere anatomie hebben dan wat ik gewend ben. Tenslotte was er nog de wens van de opdrachtgever om de staande figuur een oosters tintje mee te geven, daarvoor maakte ik een op een samoerai geïnspireerde broek

Gegevens: Staand beeld, hoog 1,70 meter, acaciahout.

 

Fijn, dat de opdrachtgever zeer tevreden is over het resultaat, ik kijk terug op een uitdagend en leerzaam werkproces.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *