Nymf Dryope

November 2013

Een dode boom levert brandhout voor de kachel,  maar een dode  pruimenboom, dát is hout om een beeld uit maken.  Maar dood hout betekent verrassend hout, met rotte plekken en houtworm,…. de stam ligt op de werktafel en de beitels gaan erin.

 

driope (8)

 

Wat maak je vraagt Otto, een gepensioneerde fotograaf uit Boedapest. Ik weet het nog niet, maar denk, gezien de vorm die ik zie ontstaan, een vrouw. Aha, je maakt je eigen muze?

Uiteindelijk is het niet mijn muze geworden maar een bijzondere vrouw, Dryope. De afmetingen: de stam is doorsnede 10,5 cm en de hoogte is 139 cm.

 

Nymf Dryope 2

 

Dryope is een van de Griekse dryaden, ze beschermden de vruchtbomen en o wee als je schade toebracht aan een boom, dan wachtte je een straf. Dáár was ik niet bang voor, liever wilde ik Dryope‘s ellendige verhaal, een andere wending geven. Haar handen strekken zich in een hoopvol smeken naar de goden om haar toch los te maken van de stam, waaraan ze probeert zich te ontworstelen. Nou, die worsteling heeft voor mij een poos geduurd, soms brak er iets af en moest ik een vervangend stuk inzetten, maar tenslotte is dit voor mij het meest waardevolle beeld dat ik momenteel heb. Het is niet te koop, tenzij je de palindroomprijs van € 1313131,= wilt betalen, dan wil ik het misschien wel verkopen.

 

Nymf Dryope 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *